10 vragen welke meestal gesteld worden op een sollicitatiegesprek

Elk sollicitatiegesprek verloopt anders. Maar er zijn veel vragen die vrijwel altijd gesteld worden. Als je de volgende 10 -meest gestelde- vragen goed voorbereid, kun je nooit voor grote verassingen komen te staan!

  1. ‘Vertel iets over jezelf.’ Beantwoord deze vraag met een -korte- omschrijving van jouw karakter en de dingen die je graag doet. Beperk je antwoord, niemand zit te wachten op een lang levensverhaal. Probeer raakvlakken met de baan te vinden.
  2. ‘Wat weet je over onze organisatie?’ Op deze vraag kun je je goed voorbereiden, door de website van het bedrijf te bezoeken. Doe ook eens een zoekopdracht via Google, wie weet zijn er interessante nieuwsberichten te lezen.
  3. ‘Waarom wil je bij ons bedrijf werken?’ Probeer raakvlakken te vinden. Gebruik jij producten van dit bedrijf? Heb je gehoord dat het bedrijf heel leuk is om voor te werken? Zie je een mooie opstap voor jezelf? Wilde je al lang bij een internationaal bedrijf werken? Maak werk van je voorbereiding!
  4. ‘Wat denk je dat deze functie inhoudt?’ Hier kun je antwoorden wat je daadwerkelijk weet. Je hebt de advertentietekst en misschien informatie die je van een recruiter hebt gekregen. Of misschien ken je iemand die dit werk al doet.
  5. ‘Wat zijn jouw sterke kanten?’ Zorg ervoor, dat je een sterke zelfanalyse hebt gemaakt. Door jezelf te testen bijvoorbeeld. Noem niet een droog lijstje met sterke punten van jezelf, maar illustreer ze met voorbeelden. Bijvoorbeeld; “Door mijn uitstekende kennis van de Nederlandse taal werd mij in mijn vorige baan altijd gevraagd om de teksten van de hele afdeling te controleren, voordat ze werden gepubliceerd.”
  6. ‘Wat zijn jouw zwakke kanten?’ Probeer hier een voorbeeld te nemen van jouw sterke eigenschappen. Sterke eigenschappen hebben namelijk altijd een zwakke ‘keerzijde’. Bijvoorbeeld; “Door mijn perfectionisme leverde ik altijd werk van hoge kwaliteit af bij mijn vorige werkgever. Maar, in de praktijk moest ik soms genoegen nemen met goed, in plaats van perfect. En daar had ik moeite mee, daar kan ik nog niet zo goed mee overweg.”
  7. ‘Hoe functioneer jij in een team?’ Probeer hier, kort en bondig, aan te geven welke rol jij van nature in een team neemt. Ben jij een geboren leider, of volg je liever? Of hou je van een democratische structuur, waarin iedereen een gelijke stem heeft? Hou het wel altijd positief. Vertel met welk soort collega´s jij het beste kunt werken.
  8. ‘Wat maakt jou geschikt voor deze functie?’ Hier antwoord je waarom je zelf denkt geschikt te zijn voor deze baan. Zijn het je eigenschappen, die zo naadloos aansluiten op die baan? Of is het jouw specifieke ervaring, die jou de beste kandidaat maakt? 
  9. ‘Waarom zouden we juist jou moeten aannemen voor deze baan?’ Hier moet je al je charmes in de strijd gooien. Vertel over jouw unieke kwaliteiten en de toegevoegde waarde die jij kunt hebben voor dit bedrijf. Ze kunnen niet om je heen!
  10. ‘Heb jij nog vragen?’ Zorg ervoor dat je vragen hebt voorbereid. Als je weinig kunt bedenken, zeg dan dat er al wat vragen tijdens het gesprek beantwoord zijn. Maar stel in elk geval wel vragen!

Geef een antwoord