Belastingdeal koffiebedrijf Starbucks ontoelaatbaar

De Europese Commissie vindt de belastingdeal die het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks met de Nederlandse fiscus heeft gesloten ontoelaatbaar. Dat meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung vrijdag op basis van bronnen in Brussel.

De Europese Commissie onderzoekt al enkele maanden specifieke belastingdeals die landen hebben gesloten met multinationals, omdat die zouden ingaan tegen de Europese regels. Volgens de Duitse krant is onder meer het onderzoek naar de overeenkomst van Nederland met Starbucks nu afgerond. Brussel zou daarbij tot de conclusie zijn gekomen dat die deal niet door de beugel kan.

Onderzoek Starbucks

Dit zou ook gelden voor afspraken van Luxemburg met autofabrikant Fiat. Verder wordt onder meer de fiscale behandeling van Apple in Ierland onder de loep genomen. Starbucks en Fiat worden volgens de ingewijden volgende week officieel op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek.

Tegen de regels

De Europese Commissie stelde bijna een jaar geleden in een voorlopig oordeel al vast dat de deal van Starbucks met Nederland neerkomt op staatssteun. Minister Jeroen Dijsselbloem, van Financiën, liet toen weten dat het beleid wordt aangepast als uit verder onderzoek zou blijken dat de afspraken inderdaad tegen de regels zijn. Brussel heeft een speerpunt gemaakt van belastingontduiking. De commissie wil zoveel mogelijk voorkomen dat bedrijven door speciale afspraken minder belasting betalen dan ze zouden doen als de belastingregels normaal worden toegepast.

Bron: Misset Horeca

Geef een reactie