Duurzame inzetbaarheid bij schoonmakers is belangrijk

Schoonmakers zijn zich niet bewust van het belang van duurzame inzetbaarheid. Het is een eerste stap naar een gezondere schoonmaakbranche in de meest letterlijke zin van het woord. Dit is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van Facilicom, moederbedrijf van onder meer Gom.

De antwoorden van de schoonmaker waren opvallend. Op een schaal van één tot tien beoordeelde hij zijn eigen werkvermogen met een negen. Een keurig cijfer. Maar in dezelfde vragenlijst ging de Facilicom-medewerker ook in op de zaken waar hij op moment last van had. Het resultaat was een hele waslijst aan kwaaltjes, waarvan hij een groot deel neutraliseerde met medicijnen. Niettemin legde hij geen moment de relatie tussen zijn fysieke status en zijn werkvermogen.

Hoge bloeddruk

Het voorbeeld tekent de resultaten van het onderzoek van Facilicom naar de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. Een van de belangrijkste uitkomsten is dat medewerkers zich onbewust zijn van de gevolgen van hun levensstijl op hun werkvermogen.

Neem je medicijnen tegen stress of een hoge bloeddruk, dan kun je inderdaad gewoon doorgaan met een slechte gewoonte als roken, vertelt vicepresident Martine Geurts. “Maar je kunt je afvragen of dat een duurzame oplossing is…”

Bron: Service Management

Geef een reactie