Het nut van een cao, werkgevers zetten er vraagtekens bij

Meer en meer branches twijfelen over een cao. Er zijn zelfs werkgevers al mee gestopt. De meeste werkgevers vinden de huidige cao’s té dik, té duur en té inflexibel. In sommige branches twijfelen werkgevers dan ook of ze de huidige cao moeten voortzetten. Werknemers dreigen het hier te verliezen op inspraak over hun arbeidsvoorwaarden, volgens De Telegraaf.

Zij hebben een rondgang gedaan langs brancheorganisaties van onder meer horeca, detailhandel, bouw en metaal. Daaruit blijkt dat veel ondernemers genoeg hebben van de starre cao’s en overweegt men serieus de samenwerking met de vakbonden te beëindigen. Dit blijkt ook al uit cijfers van de AWVN. In januari moesten van de 900 cao’s in ons land nog 500 vernieuwd worden.

In de horeca is het vorig jaar al gebeurd, Koninklijke Horeca Nederland heeft eenzijdig bepaald hoe de arbeidsvoorwaarden van het horecapersoneel eruit zien.

In de supermarktsector bestaat de cao formeel nog wel, maar die is zeker al 2 jaar verlopen. Ook daar is eenzijdig vanuit de werkgeverskant besloten met hoeveel procent de lonen omhoog gaan.

Bron: HRbase

Geef een reactie