Hoe val je op bij een recruiter?

Je bent werkloos of je hebt een baan, maar je wilt switchen. Dan ben je dus op zoek naar een leuke baan. En stel je hebt een leuke vacature gezien, waarvan je denkt: Ja dat is hem ! Dan moet je nog solliciteren en hoe zit jouw CV eruit ?

Bezinning

Het maken van een goed cv voor veel mensen een behoorlijke opgave is. Onderschat het dan ook niet en neem er de tijd voor. Zie het schrijven van je cv even als een moment van bezinning. Stel je zelf vragen als: wat voor functie voer ik momenteel uit en waarom? Waar bestaan mijn werkzaamheden eigenlijk uit? En vooral, waarom vind ik het werk wat ik doe leuk of waarom juist niet? Maar ook: welke kansen zie je voor jezelf in die nieuwe functie en welke kennis en ervaring neem je mee naar je potentiële nieuwe werkgever? Ok, alles helder voor jezelf op een rijtje? Start dan met deze gedachten in je achterhoofd aan het bewerken van je cv.

Lay-out

C.V.’s lopen qua uiterlijk sterk uiteen: van een klassieke lay-out tot aan über-grafisch vormgegeven kunstwerken. Maar de inhoud mag nooit ten koste gaan aan de vorming. Het is belangrijk om in een cv in een oogopslag je NAW-gegevens, inclusief telefoonnummer en emailadres te zien. Het is leuk en persoonlijk als je in een paar zinnen kan weergeven wat jou als persoon typeert. De afgelopen jaren zie je dat veel kandidaten een foto van zichzelf in een cv plaatsen. Dit maakr je C.V. net iets persoonlijker. Maar natuurlijk niet  die ene partyfoto, die je ook op je Facebook-pagina met je allerbeste vrienden en dierbaren deelt.


Wat nog meer?

Je laatst genoten opleiding benoem je als eerst. Net zoals je begint met je recentste functie en dan degene die je daarvoor had etc. En alleen het noemen van een functie en werkplek is niet genoeg. Je hebt in de vacature waar je op reageert waarschijnlijk raakvlakken gezien met je huidige werkzaamheden. Laat juist die werkzaamheden in je cv heel duidelijk naar voren komen. Geef aan wat je gedaan hebt, wat het doel ervan was en geef kort aan welk resultaat je ermee heb behaald. Het uitschrijven van je werkzaamheden zorgt voor duidelijkheid. Je vergroot de kans op een match ten opzichte van een kandidaat die de werkzaamheden niet heeft uitgeschreven. Laat in je cv goed naar voren komen wanneer je bij een bedrijf bent gestart en wanneer je weer bent vertrokken. Ben je gedetacheerd geweest of op een andere manier interimmer geweest, omschrijf dit. De lezer moet er niet naar hoeven gissen. Laat ook voordat je op ‘versturen’ klikt: je cv altijd nog een keer door iemand anders kritisch nalezen. Dat extra paar ogen kan vaak het verschil maken.


Zorg dat jij die baan krijgt!

Geef een reactie