Honderden ontslagen bij kleine bedrijven

Werkgevers in het MKB hebben de afgelopen dagen voor honderden werknemers ontslag aangevraagd in een poging onder de nieuwe ontslagvergoeding uit te komen. Advocaten hebben tot en met gisteren overuren gedraaid om alle aanvragen op tijd de deur uit te krijgen. Nieuwe regels

De regels rond ontslag zijn vanaf 1 juli eerlijker door de Wet Werk & Zekerheid. Maar het wordt niet gemakkelijker om van personeel af te komen, en of het goedkoper wordt, is nog maar de vraag.

Dat blijkt uit een rondgang onder advocaten en uit gegevens die de Volkskrant heeft opgevraagd bij uitkeringsinstantie UWV. Het aantal ontslagaanvragen daalt al maanden door de aantrekkende economie, maar schiet nu omhoog. Vorige week is ontslag aangevraagd voor 1.450 werknemers, een verdubbeling ten opzichte van de laatste weken.

Door voor 1 juli ontslag aan te vragen ontlopen vooral kleinere werkgevers de wettelijke transitievergoeding die ze vanaf vandaag moeten meegeven aan werknemers van wie ze om bedrijfseconomische redenen af willen.  
Tot vandaag konden bedrijven kiezen hoe ze dat dan zouden doen: snel, via de kantonrechter, maar wel met een zak geld voor de ontslagen werknemer; of – met meer geduld – gratis via het UWV. De Wet werk en zekerheid bepaalt dat er vanaf vandaag nog maar één route is voor ontslag om bedrijfseconomische redenen: via het UWV.

Transitievergoeding

Bedrijven die anders nog zouden wachten, hebben nu voor 1 juli besloten te reorganiseren. 

Iedere werknemer, ook een flexwerker die twee jaar ergens werkt, krijgt nu een zogenoemde transitievergoeding mee. Die vergoeding bedraagt minimaal eenderde maandsalaris per gewerkt jaar, tot een maximum van 75 duizend euro – of een jaarsalaris voor wie meer verdient. Dat maakt het ontslag vooral voor het MKB (tot 250 werknemers) duurder.

Kleine en middelgrote bedrijven zijn vervroegd gaan reorganiseren, zegt Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij juridisch dienstverlener DAS. ‘Bedrijven die anders nog zouden wachten, hebben nu voor 1 juli besloten dat te doen. Dan kost het ze niets, terwijl ze in oktober, november soms flinke vergoedingen zouden moeten meegeven aan personeel dat lang bij hen in dienst is.’

Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat het is te verwachten dat werkgevers nog even snel uitzoeken wat het voordeligst is. Maar het UWV geeft alleen toestemming als daar reden voor is. ‘Als er geen werk is, kan de wet ontslag niet voorkomen. Maar wie wordt ontslagen moet wel eerlijk worden behandeld’, stelt een woordvoerster.

Pakken de nieuwe ontslagregels voor kleinere bedrijven duurder uit, grotere bedrijven zijn vanaf vandaag minder kwijt. Hun route via de kantonrechter kostte voor gemiddelde werknemers doorgaans een maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Werkgevers waren tot dusver ongeveer 4 miljard euro per jaar kwijt aan ontslagvergoedingen en juridische kosten.

Toch is het de vraag of de nieuwe ontslagregels goedkoper uitpakken, stelt Stefan Sagel, hoogleraar arbeidsrecht in Leiden en advocaat bij De Brauw in Amsterdam. Omdat het ontslagrecht in elk geval niet soepeler is geworden, is de kans volgens hem groot dat zeker de eerste maanden werkgevers dieper in de buidel tasten om van personeel af te komen. ‘Maar ook als een werknemer met ontslag heeft ingestemd, is de werkgever er nog niet: werknemers hebben nu twee weken bedenktijd waarin ze daarop terug kunnen komen. Die komen dan vast en zeker toevallig een neefje tegen die een hogere ontslagvergoeding heeft bedongen, zodat ze ook meer geld willen zien.’

De nieuwe wet leidde al eerder tot ophef. Eind april bleek dat uitzendkrachten vervroegd hun baan kwijtraakten. Bedrijven als ING en Nationale-Nederlanden, maar ook overheidsdiensten als DUO wilden daarmee voorkomen dat ze flexkrachten al na twee in plaats van na drie jaar een vast contract moesten aanbieden. Het inzetten van uitzendkrachten die in aanmerking komen voor een vast contract ‘is niet langer wenselijk, omdat dit arbeidsrechtelijke risico’s met zich meebrengt’, schreef bijvoorbeeld de top van de ING aan zijn managers.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie