Werkgevers in de horeca moeten jong personeel meer voorbereiden op risicovolle werkzaamheden. “Ze investeren nauwelijks in de veiligheid van hun personeel.”
Dit zegt FNV Horeca die vindt dat jongeren een grotere kans op arbeidsongevallen hebben dan hun ervaren, oudere collega’s. Hierbij denkt de vakbond vooral aan risicovolle taken als snijden, frituren en werken met koolzuur. Van de 335.000 werknemers in de horeca is 51 procent tussen de 15-24 jaar. Het betreft veelal studenten die zonder enige vakkennis, parttime in de horeca aan de slag gaan. FNV Horeca verwacht dat door de invoering van het leenstelsel nog meer studenten in de horeca gaan werken of dat huidige studenten meer uren gaan draaien waardoor het aantal arbeidsongevallen in de horeca zal toenemen.
Veel arbeidsongevallen in horeca
Jaarlijks belanden 5.000 horecawerknemers – veelal jongeren – op de spoedeisende eerste hulp voor behandeling van vooral snij- en brandwonden en valpartijen. Volgens het CBS vonden er in 2013 meer dan 60.000 arbeidsongevallen in de horeca plaats (22.200 arbeidsongevallen per 100.000 werknemers). Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca: “In vergelijking met andere sectoren gebeuren in de horeca de meeste arbeidsongevallen. Dit is onacceptabel. “
“Veel horecawerkgevers, zoals cafés, cafetaria’s en strandtenten, zetten liever goedkope studenten in dan medewerkers met een beroepsopleiding op zak. Zij investeren nauwelijks in scholing en veiligheid van hun personeel en verwachten veel flexibiliteit zonder daar iets tegenover te stellen, behalve het minimumjeugdloon”, aldus de vakbond die vindt dat werkgevers zichzelf hiermee in de vingers snijden. “De massale uitstroom van horecamedewerkers – jaarlijks keert 40% van de medewerkers de horecasector de rug toe – kost werkgevers kapitalen. Door te investeren in de ontwikkeling van het personeel wordt werken in de horeca aantrekkelijker en veiliger.
FNV Horeca pleit daarom voor collectieve afspraken over scholing en arbeidsmarktbeleid én een opleidings- en ontwikkelingsfonds waaruit scholing van vaste, tijdelijke en nieuwe werknemers wordt gefinancierd.
Geen cao
Verder wil de vakbond met de horecawerkgevers in gesprek over collectieve afspraken over scholing en veiligheid, koopkracht en echte banen. De sector zit al twee jaar zonder cao en werknemers hebben al twee jaar geen loonsverhoging gehad. “In gesprekken over een nieuwe cao eind 2013 liet werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de vakbond weten alleen de lusten, maar niet de lasten voor het personeel te willen dragen. Dit was voor FNV Horeca onacceptabel waarna KHN de stekker uit de onderhandelingen heeft getrokken”, aldus de vakbond.
Bron: ANP