Schone werkplek

Een schone werkplek heeft een positieve invloed op medewerkers en relaties. Werken in een opgeruimde, schone omgeving verhoogt de arbeidsproductiviteit en werkt veel prettiger voor de medewerkers. Het is nl. meerdere keren aangetoond dat niet schone werkplekken het (kort) ziekteverzuim verhoogd. Dus goed schoonmaken levert economisch voordeel op aangezien je medewerkers meer gemotiveerd, productiever en minder vaak ziek zijn.

In de meeste gevallen is de professionele schoonmaak gericht op het schoonmaken van de werkplek van mensen. Veel bedrijven hechten aan opgeruimdheid, reinheid en netheid, ook al is het niet meteen een winkel, showroom of ontvangstplek voor klanten. Een schone werkomgeving is ook al een visitekaartje naar je medewerkers.

Schone openbare ruimte

Openbare ruimtes welke rommelig en niet schoon zijn veroorzaken veel irritatie bij Nederlanders. Als vuil en verval de indruk van verloedering wekt, dan gaat de ergernis over in gevoelens van onveiligheid. Men ziet het als teken dat niemand de leiding heeft en dat alles kan. Dit is ook meerdere malen aangetoond in het wetenschappelijk onderzoek “The broken window”. Het is dus te concluderen dat als stations, wachtruimtes, scholen en openbare toiletten schoon blijven, mensen zich anders gedragen en zich veiliger voelen. De ruimtes zelf blijven langer intact en onaangetast.

Wist je dat?

  • Uit diverse onderzoeken is gebleken dat woontevredenheid achteruit gaat door vernieling, rommel en bekladding.
  • Bijna 2 op de 3 Nederlanders zich in zeer hoge mate ergeren aan zwerfafval in scholen, stations en bushaltes
  • In de internationale ranking van 120 luchthavens in de wereld de schoonmaak 1 van de 3 belangrijkste factoren is waarop passagiers de luchthaven beoordelen (Schiphol behoort ook tot deze 120 luchthavens)
  • Verdubbeling van de ventilatie op scholen leidt tot 14% verbeterde leerprestaties, maar dan moet het ventilatiesysteem wel goed schoongemaakt zijn. Dit is vastgesteld met een soort CITO toets

Bron: OSB

Geef een reactie