Tips voor meer zelfvertrouwen

1. Houding

Hoe daadkrachtig en assertief je overkomt bij anderen, wordt vooral bepaald door je lichaamshouding. Je lichaamstaal zegt meer dan 1000 woorden.

Denk aan het volgende:

• Maak jezelf zo groot als je kan en sta stevig met beide voeten op de grond.
• Maak een rechte hoek door je schouderbladen naar achter te trekken.
• Kijk recht voor je uit en doe je kin omhoog. 

2. Articuleer duidelijk en praat langzaam

Je gaat als je zenuwachtig of onzeker bent, automatisch sneller praten.  Dat kan bij de ander overkomen dat wat je zegt niet belangrijk is en dat je er snel van af wilt zijn. 
Praat dus rustig en neem de tijd om je gedachten duidelijk te formuleren. Op die manier krijg je veel meer impact en overtuigingskracht. Dus articuleer dus duidelijk en praat langzaam en rustig. 
Onzekere mensen gaan automatisch ook een hoger stemgeluid produceren dan hun natuurlijke stem, terwijl een lagere stem kenmerkend is voor zelfverzekerde en sterke persoonlijkheden. 

3. Werk aan je uitstraling

Het klinkt natuurlijk oppervlakkig maar het is wel een feit dat iedereen wordt door anderen beoordeeld op hun uiterlijk. Als je van nature een sterk charisma hebt, dan maakt het niet veel verschil wat voor kleren je draagt. Heb je dat niet, dan kan je maar beter verzorgd en onberispelijk voor de dag komen. Denk vooral na over welke boodschap je visueel wil uitstralen en zorg dat je verschijning coherent is daarmee. Zo kom je daadkrachtig en authentiek over. 

4. Gebruik je emotionele Intelligentie

Emoties kunnen een zeer sterke impact hebben op hoe we ons voelen. Om jezelf beter in balans te houden moet je leren deze emoties te onderkennen en ze een plaats te geven, ook als het wat moeilijker gaat. Wie op een bewuste manier met emoties kan omgaan zal sterker en succesvoller in het leven staan. 

5. Ruim de ballast op in je hoofd

Doorbreek je gedachtenpatroon dat je niet goed genoeg bent, het niet verdient, geen recht hebt op respect en succes. Door deze mentale barrières weerhouden we onszelf om een sterke en zelfzekere indruk te maken.

6. Loop vastberaden en straal zelfvertrouwen uit.

Aan hoe iemand loopt, kan je zien hoeveel zelfvertrouwen die persoon heeft. Loop je met een hoger tempo, ook als je geen haast hebt, straal je energie en doelmatigheid uit. Je krijgt meer zelfvertouwen, omdat je jezelf dan belangrijker voelt. Verwar het niet met haast, mensen met haast stralen juist minder zelfvertouwen uit, aangezien ze geen controle hebben over hun leven.

7. Ga eens op de eerste rij zitten 

Het is bekend dat mensen met weinig zelfvertrouwen achterin gaan zitten bij bijvoorbeeld een seminar / vergadering /cursus. Op deze manier worden ze niet op gemerkt door de spreker. Dit geeft aan dat je onzeker bent en je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Ga gewoon eens vooraan zitten. Het voordeel is meteen dat je meer informatie opneemt en je wordt opgemerkt door mogelijk belangrijke personen. Nog een ander bijkomend voordeel is dat je je zelfvertrouwen hierdoor opbouwt en je meer zelfvertrouwen uitstraalt.

Geef een reactie