Vooral werknemers in bouw, horeca en facilitaire dienstverlening op zoek naar nieuwe baas

Ruim 60 procent van de Nederlandse werknemers is tevreden met zijn baan. Vooral werknemers met een WO-opleiding en HBO-opleiding zijn tevreden. Toch wil ruim een derde van alle werknemers momenteel van baan wisselen. Met name werknemers in de bouw, horeca en facilitaire dienstverlening zijn op zoek naar een nieuwe werkgever. Ook per provincie zijn grote verschillen zichtbaar. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair onder ruim 109.000 Nederlanders, in samenwerking met Nyenrode Business

Werk dichtbij huis maakt minder tevreden

Mannen zijn duidelijk tevredener met hun baan dan vrouwen, respectievelijk 62,2 procent en 58,2 procent is tevreden of zeer tevreden. Opvallend is dat medewerkers in de non-profit sector meer tevreden zijn dan medewerkers in de profitsector. De horeca is koploper als het gaat om ontevredenheid van werknemers. Ruim een kwart van hen geeft aan ontevreden tot zeer ontevreden te zijn met zijn baan. Het algemeen management, beleidsmedewerkers en werknemers in research & development zijn juist weer heel tevreden.

Anton van Elburg van Intermediair: ‘Factoren die meespelen bij de tevredenheid van de baan, zijn onder andere de reisafstand. Wat wij erg opvallend vinden is dat werknemers met een langere reistijd meer tevreden zijn met hun baan dan werknemers die binnen 10 kilometer van hun werk wonen. Zij moeten dus meer tijd investeren in hun baan, maar dat maakt ze niet ontevreden. Financiële vergoedingen blijken weer veel minder invloed te hebben op de tevredenheid van werknemers.’

Drentse werknemers het actiefst op zoek naar nieuwe werkgever

Uit het onderzoek blijkt ook dat er regionale verschillen zijn. Vooral in Flevoland, Zeeland en Groningen willen relatief veel werknemers weg bij hun huidige baas. In Drenthe gaat het om een minder grote groep, maar is men wel heel actief op zoek: bijna 70 procent. Van de mensen die de intentie hebben om te veranderen van werkgever, zoeken vrouwen actiever naar een andere baan dan mannen. Medewerkers uit de non-profit zoeken weer actiever naar een nieuwe baan dan medewerkers uit de profit. Van de vrouwen is maar liefst 66,5 procent op zoek naar een nieuwe uitdaging; van de medewerkers uit de non-profit geeft 66,8 procent aan actief op zoek te zijn naar een andere werkgever.

Jobhoppen naar regio

Onderstaand overzicht geeft aan in welke provincies men het meest van werkgever wil veranderen. 

1.Flevoland:     39,0 procent wil nu van baan wisselen, 64,1 procent daarvan is actief op zoek.

2. Zeeland:       38,1 procent wil nu van baan wisselen, 66,2 procent daarvan is actief op zoek.

3. Groningen:    37,6 procent wil nu van baan wisselen, 65,4 procent daarvan is actief op zoek.

Verdien ik wel genoeg?

Naar aanleiding van het Nationaal Salaris Onderzoek heeft Intermediair het Salariskompas ontwikkeld. Met het Salariskompas kunnen werknemers aan de hand van een aantal gegevens zien of hun salaris wel marktconform is.

Over Intermediair

Intermediair is al meer dan 45 jaar met het grootste carrièreplatform voor hoogopgeleiden, toonaangevend op het gebied van recruitment-media. Het Nationaal Salaris Onderzoek is een initiatief van Intermediair/VNU Vacature Media en is uitgevoerd in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit. Het onderzoek verschaft een objectief en betrouwbaar inzicht in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in Nederland.

Bron: HI-RE Blog

Geef een reactie