Wat draagt bij aan het vertrek van een werknemer ?

Wat draagt bij aan het vertrek van een werknemer? 

Een oninteressante baan (43%), gebrek aan groeimogelijkheden (43%) en weinig waardering (29%). Voor laagopgeleiden telt ook een te laag salaris, geen ruimte om werk- en privétijd flexibel in te richten en een tekort aan ontwikkelmogelijkheden.

Werkgevers die op zoek zijn naar talenten, moeten daarom een goed salaris bieden (64%), maar vooral benadrukken dat de werksfeer goed is ( belangrijk voor 52%) en dat de inhoud van het werk uitdagend is (50%). Dit blijkt uit online onderzoek van Yacht naar de beweegredenen van hoogopgeleiden, aangevuld met onderzoeksresultaten van de Randstad Award 2015 door onderzoeksbureau ICMA.

Hoogopgeleiden willen vooral fulltime werk

Om talentvolle professionals aan te trekken, is het vooral zaak om te laten zien dat de functies binnen jouw organisatie interessant zijn voor hoogopgeleiden. En dat je echt inhoudelijk wordt uitgedaagd” als professional, volgens Ton Hopmans, algemeen directeur van Yacht.

Uit het onderzoek blijkt dat salaris belangrijk is, maar niet onderscheidend. Fulltime werk is, ondanks dat er jaarlijks meer parttime banen beschikbaar komen, nog steeds erg populair. Bijna de helft van de hoogopgeleiden geeft aan voorkeur te geven aan een fulltime dienstverband (48%).

Non-profit organisaties populair

Niet iedereen die onvrede kent in zijn huidige baan, is actief op zoek naar een volgende baan. Onder hoogopgeleiden is ca. 59% op zoek naar een nieuwe baan, maar 28% is niet op zoek.

Populaire branches om een vervolgstap naar te maken zijn: onderwijs en wetenschap (29%), gezondheidszorg (27%), maatschappelijke dienstverlening (25%) en overheid (23%). Non-profit organisaties zijn daarmee erg populair.

Veel werk in IT, maar niet geliefd

In de IT branche is op het moment veel werk te vinden, maar opvallend genoeg is dat de IT niet per definitie populair is bij hoogopgeleiden, De IT staat nog net binnen de top 10 van de gewenste branches (15%).

Geef een reactie