ABN Amro verrast door omzetgroei schoonmaaksector

ABN Amro verwacht dat de totale omzet van schoonmaakbedrijven in 2015 met 2,5 procent stijgt. En daarmee verrast de sector de economisten van de bank.

“Na een reeks van kwartalen met omzetkrimp laten beveiligings- en schoonmaakbedrijven sinds het laatste kwartaal van 2014 een aanhoudende omzetgroei zien”, schrijft sector economist Eric Huliselan in zijn prognose van september. “Daarmee ontwikkelt vooral de schoonmaakbranche zich sterker dan wij aanvankelijk hadden verwacht.”

Inbesteding

 Volgens Huliselan heeft de sector namelijk nog steeds te maken met ‘ongunstige, structurele factoren’. “Zoals tariefdruk, reductie van het aantal vierkante meters kantoorruimte en de inbesteding door de centrale overheid.”

Op basis van CBS-cijfers verwacht ABN Amro dat de omzet van de schoonmaaksector in 2015 met 2,5 procent stijgt tegenover een volumestijging van één procent. Voor 2016 becijfert de economist een omzetgroei van twee procent en een volumestijging van 0,5 procent.

‘Verzadigde markt’

Ondanks de verrassende groeicijfers blijft Huliselan gematigd positief over de toekomst van de sector. “Al met al voorzien wij de komende jaren een beperkte groei van de omzet. Beveiligings- en schoonmaakbedrijven hebben al jarenlang te maken met een verzadigde markt, waarbij de basisdiensten echte commodities zijn geworden met overeenkomstige tariefdruk.”

De eerder aangehaalde ‘ongunstige, structurele factoren’ spelen in die analyse een belangrijke rol. “Uitbreiding van het dienstenpakket – niet alleen in de richting van overige facility management diensten, maar ook naar branchevreemde diensten – biedt compensatie voor de ongunstige factoren.”

Klik hier voor de volledige prognose.

 

 


Bron: Service management 

Terug naar het overzicht

Direct contact

*
Naam:
*
Bedrijf:
*
Telefoon:
*
E-mail:
Uw vraag: