Airdnd is geen oneerlijke concurrentie voor de horeca

Het platvorm Airdnd, waarop hobbykoks etentjes bij hen thuis aanbieden, is geen oneerlijke concurrentie voor de professionele horeca.

Dat stelt Airdnd (Air drink 'n' dine) in een reactie op de Koninklijke Horeca Nederland en de Europese branchevereniging HOTREC.

Deze organisaties presenteerden een 10 puntenplan voor de horeca om hun weg te vinden in het veranderde "speelveld". Deelinitiatieven als Airbnb en Airdnd nestelen zich in toenemende mate naast professionele horeca ondernemingen. Bij Airdnd hebben zich sinds de lancering, in september, al 700 kookliefhebbers zich aangesloten.

Eën van de punten uit het plan is dat de sector voor alle deelnemers gelijk moet blijven. Platforms zoals Airdnd zijn in feite commerciele ondernemeingen. Volgens een woordvoerder van de KHN hoor je dan onder dezelfde regeling te vallen als de professionele horeca.

Volgens de koepelorganisatie HOTREC, waar de KHN bij is aangesloten, leiden online deelinitiatieven in de praktijk vaak tot oneerlijke concurrentie.

Airdnd is het niet eens met de KHN. Hobbychefs zijn geen ondernemers, ze vragen alleen een onkostenvergoeding voor een diner dat ze serveren in hun eigen huiskamer. Vriendenclubs en buurtbbq's hoeven tenslotte ook niet aan de horecaregelgeving te voldoen.

Airdnd stelt dat de deeleconomie niet te stoppen is en dat bracheorganisaties met hun tijd moeten mee gaan. Restaurants hoeven zich geen zorgen te maken over een terugloop in de klandizie. Airdnd wijst liever op de voordelen. Zo zou het initiatief de sociale cohesie in wijken ten goede komen.

 


Bron: NU.nl

 

 

 

Terug naar het overzicht

Direct contact

*
Naam:
*
Bedrijf:
*
Telefoon:
*
E-mail:
Uw vraag: