Ontslag wordt goedkoper

Alhoewel nog maar moet blijken of de plannen uit het lenteakkoord worden uitgevoerd, lijkt het erop alsof het goedkoper en gemakkelijker wordt werknemers te ontslaan.

Verlaging ontslagvergoeding

Voor het bepalen van de ontslagvergoeding wordt de kantonrechtersformule gebruikt. Afhankelijk van de leeftijd is dat een factor van gemiddeld 1,5 keer het brutomaandsalaris. Als de plannen doorgaan wordt dat nog maar 0,25 keer het maandsalaris en bovendien ook nog eens gemaximaliseerd tot een half jaar salaris. De vergoeding moet tot slot worden gebruikt voor het vinden van een nieuwe baan voor de medewerker.

Toetsing achteraf

Een andere verandering betreft de toetsing. Een ontslagvergunning moet nu eerst worden verleend of door het UWV of door de kantonrechter. Straks kan deze toetsing nog steeds plaatsvinden, maar dan achteraf en op aangeven van de ontslagen medewerker.

WW voor rekening van werkgever

De eerste 6 maanden van de WW moet worden betaald door de werkgever. Het UWV int het geld bij de werkgever en verstrekt de ontslagen werknemer de uitkering. Voor kleine bedrijven komt er een aparte regeling omdat het betalen van de werkloosheidsuitkering voor hen erg duur kan uitpakken.

Terug naar het overzicht

Direct contact

*
Naam:
*
Bedrijf:
*
Telefoon:
*
E-mail:
Uw vraag: