Veel pestkoppen in de horeca

In de sectoren, onderwijs, horeca en vervoer hebben werknemers het meest te maken met pesterijen. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS.

Onderlinge pesterijen, door collega’s of leidinggevenden, omen verhoudingsgewijs het meest voor in de industriële sector. Het is zelfs bijna 15% in de bedrijfstak overige industrie en reparatie. Bij uitgeverijen, film, radio en TV is het aandeel ook hoog, zo’n 9,5 %. In de horeca ligt het percentage op 9.1% en in de sector vervoer en opslag 9,4% staan ook in deze categorie hoog op de lijst.

Aanpakken

Voorzitter Maurice Limmen van de vakbond CNV vindt dat het tijd is om pesterijen structureel aan te pakken. Dat kan met een preventief onderzoek dat werkdruk, werkstress en agressie op het werk in kaart brengt, een zogenaamd werknemers-APK. Hiermee weet je sneller wat er bij medewerkers in het bedrijf speelt. Pesten is een serieus probleem, want mensen verliezen plezier in hun werk, raken gedemotiveerd en het kan uiteindelijk leiden tot uitval. Het is natuurlijk ook vaak een stil probleem. Het is nl. voor volwassen slachtoffers niet gemakkelijk om toe te geven. Slachtoffers schamen zich vaak en houden liever hun mond. Ook kan het zijn dat de leidinggevende de bron van de pesterijen is en dus kan men daar niet terecht. Daar komt bij dat maar 16% van de mensen het opneemt voor een collega die te maken heeft met pesterijen.

 

Bron: Misset Horeca

Terug naar het overzicht

Direct contact

*
Naam:
*
Bedrijf:
*
Telefoon:
*
E-mail:
Uw vraag: